Skip to content

Variť v smaltovaných či nerezových hrncoch?

Riadov v kuchyni nikdy nie je dosť. Najmä, ak má vaša domácnosť viac členov, pravdepodobne musíte každý deň pripravovať najrôznejšie špeciality.

A na to sú potrebné práve domáce potreby vo forme hrncov. V súčasnosti máte na výber hneď viacero materiálov, pričom tie dva najobľúbenejšie sú buď pozostatkom z minulosti, alebo relatívnou modernou. Preferovať na varenie smaltované hrnce alebo staviť skôr na nerez?

Hrnce s históriou, ktoré si svoju popularitu zachovali až dodnes

Smaltované hrnce sú na našom trhu stálicou. Možno si ich pamätáte ešte z detstva z domu vašej starej mamy a verte alebo nie, doteraz na ne množstvo domácich gazdiniek nedá dopustiť. Do každej kuchyne navyše prinesú vďaka tradičným vzorom retro prvok, ktorý dokáže výrazne spestriť jej dizajn. No vráťme sa k podstate. Prečo variť práve v nerezových hrncoch?

Základnú konštrukciu tohto typu hrncov tvorí kov, na ktorom sa nachádza smalt, teda ochranná keramická vrstva. Vďaka nej sa pripravované jedlo nedostáva do bezprostredného kontaktu s kovom, a preto sú práve tieto hrnce tou najideálnejšou voľbou pre všetkých alergikov. V ich prospech hrá taktiež výborná cena, množstvo dostupných modelov a v neposlednom rade aj životnosť. Jej podmienkou je však správne používanie a údržba. Smalt je citlivý na teplotné šoky, preto nikdy neoplachujte hrniec priamo zo sporáku studenou vodou. Ochranná vrstva by vám totiž mohla popraskať. Na miešanie nepoužívajte kovové náčinie, ale vždy preferujte skôr drevené varešky a plastové naberačky. Zároveň je nevyhnutné šetrné čistenie týchto hrncov bez použitia akýchkoľvek kovových dráteniek.

Takmer bez rizika pripálenia

Druhým populárnym materiálom v našich kuchyniach, dnes pravdepodobne najrozšírenejším, je nerez. Každý, kto nerezové hrnce už raz vyskúšal, dobre vie, že varenie na nich je o niečo pohodlnejšie ako na smaltovaných hrncoch. Vďaka nerezovému materiálu totiž existuje nižšia pravdepodobnosť, že sa naň jedlo prichytí, pripáli či sa hrniec poškodí aj pri silnejšom drhnutí. Množstvo nerezových hrncov má navyše špeciálne dno nevyhnutné pre moderné indukčné platne na varenie. Avšak, na rozdiel od smaltovaných hrncov je pri dlhodobejšom skladovaní jedla v nerezových riadoch cítiť pri konzumácií jedla nepríjemnú pachuť kovu. Nech už preferujete jeden alebo druhý typ hrncov, na internetu ich za výhodné ceny môžete nakúpit.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Designed using Unos. Powered by WordPress.