Na trhu je nepreberné množsto nožov na rôzne použitie. Ak by ste mali mať v kuchyni každý jeden, pravdepodobne by vám neostalo dosť miesta na iné vybavenie. Preto je výhodnejšie zaobstarať si len zopár a každý jeden môže byť na rôzne použitia.
Potom sa pri býbere môžete zamerajť najmä na ich kvalitu. Takéto kvalitné nože a ich veľký výber nájdete na internete. Na čo sa však zamerať, ak hľadáte len zopár typov nožov a kvalitu?
Základné typy nožov
Na bežnú prácu v kuchyni vám stačí 5 typov kuchynských nožov. Len ak ste výnimočná kuchárka a v kuchyni trávite čas najmä pre radosť a varenie je vaše hobby, budete ich potrabovať pravdepodobne viac.
Základ tvorí hladký nôž s čepeľou dlhou 15-20 cm. Je to univerzálny nôž, ktorým nakrájate mäso, nasekáte zeleninu, prosto použijete vtedy, keď sa do krájania potrebujete “oprieť”.
Na chlieb a pečivo je výborný dlhý nôž s vrúbkovanou čepeľou. Výhodnejšie je jednoduché vrúbkovanie s hlbšími oblúkmi. Plytké a zbytočne komplikované vrúbkovanie spôsobuje, že sa krájaný chlieb priveľmi trúsi. Na krájanie ovocia, drobnejšej zeleniny a na jemnejšie vykrajovanie je vhodný ľahší nožík s čepeľou do 10 cm. Ideálne 8 cm. Dbajte na to, aby špic noža ľahko vnikol do krájanej potraviny.
Menší nôž s jemnejšie vrúbkovaným ostrím poslúži na krájanie mäkkých potravín so šupkou ako sú napríklad paradajky. Takáto čepeľ ľakšie vnikne do mäkkého plodu a pritom ju nepoškodí. Ak ste gurmánska rodina a tvrdé syry sú u vás denne na jedálenskom stole, určite potrebujete aj špeciálny nôž na syry, ktorý sa vyznačuje jemným vrúbkovaním a s otvormi v čepeli.
Ako vybrať kvalitný nôž
Kvalitný nôž má vyvážené ťažisko, dobre vám padne do ruky a pri práci nemusíte vynakladať zbytočnú námahu. Vďaka tomu vám pri správnom narábaní nehrozí, že sa porežete. Plastová rukoväť je dnes už samozrejmosťou, nielen že vhodný plast viac vydrží, ale dá sa dobre umyť a rukoväť ostáva čistá, bez baktérií.
Kvalitne vyrobený nôž sa k ostriu zužuje postupne, na čepeli nevidno fazetu. Nože s fazetou nad ostrím sa postupne vytupia a časom sa už nedajú dobre nabrúsiť. Taktiež čepeľ dobrého noža nie je príliž tenká, pretože takýto nôž sa vám ľahko vyštrbí a môžete ho vyhodiť. Preto hľadajte ťažšie nože z ušľachtilej ocele alebo nože keramické.
Ako správne udržiavať kuchnské nože
Nože s hladkou čepeľou pravidelne prebrúste a raz za čas nechajte nabrúsiť u odborníka. Na krájanie používajte drevené alebo bambusové podložky, ktoré sú k ostriu šetrnejšie. Na uskladnenie používajte drevené stijany, v ktorých sa nože netupia nárazmi o iný riad, ako keď ich skladujete v zásuvke.
A prečo nože nedávať do umývačky riadu? Samozrejme silné chemikálie umývacích prostriedkov spôsobujú mikrokoróziu. No umývanie nožov v umývačke neprospieva ani samotnej umývačke, pretože tlak vody z trisky , že ostrie noža naráža na drôtený kôš a nie len ža sa tým otupuje, no postupne ničí aj plastový poťah, ktorý má kôš chrániť.